RELACIONS PERSONALS

La importància de les relacions personals per al nostre benestar

Ho sabem intuitivament i l’aïllament a que ens ha sotmès la pandèmia del covid19 ens ha fet sentir-ho, però és que la recerca ho confirma una vegada i una altra. El vincle i les connexions interpersonals són claus en la nostra felicitat, salut mental, emocional i física, i fins i tot tenen un efecte en la nostra longevitat.

Per bé que l’estil de vida mediterrani sempre ha reservat un lloc molt important a les relacions socials, l’atrafegat ritme de vida actual, la desconnexió del nostre entorn i temps reals a la que ens duen els nostres telèfons mòbils, les restriccions del confinament arran de la pandèmia del covid19 i la inversió de més temps d’oci a casa, ens han portat a reduir el contacte social, tan vital per a nosaltres.

L’estudi actiu més llarg sobre la felicitat, dut a terme per la Universitat de Harvard als Estats Units, que ja fa vuitanta anys que està en marxa, posa de manifest que  ni la riquesa, ni la feina, ni la fama ni l’atractiu són els factors determinants per al nostre benestar. La clau de la felicitat són les relacions personals.

Es tracta de tot tipus de relacions socials, no necessàriament relacions romàntiques, sinó també familiars, d’amistat, i relacions comunitàries fortes, que ens aportin suport i amor. És la qualitat de les relacions i no la quantitat el que importa.

Quan ens sentim connectats som més feliços, tenim millor salut i vivim més anys.

En paraules del Dr. Robert Waldinger, psiquiatra i un dels autors de l’estudi: “Les persones més satisfetes amb les seves relacions als 50 anys eren les més sanes als 80 anys.”

Les bones relacions protegeixen els nostres cossos i fins i tot el nostre cervell, ja que es detecta menys deteriorament cognitiu amb l’edat.

A més, com a mamífers que som, les sensacions de contacte físic i vincle generen opioides naturals al cervell: oxitocina, prolactina, etc. responsables de les nostres sensacions de benestar i seguretat.

Així és que podem mirar de fer temps i espai a les relacions personals, a les persones que estimem i que ens nodreixen. Seguidament trobaràs algunes idees per recuperar, aprofundir o eixamplar les teves relacions personals.


Relacions personals importància cultivar millorar

Com millorar les nostres relacions personals

Hi ha coses molt senzilles que ens poden ajudar a cultivar les nostres relacions:

  • Pots fer un llistat de les persones amb qui t’agrada passar temps i en passes menys del que feies abans o del que voldries i contactar-les regularment per fixar dates de retrobada. També els pots informar de la teva determinació de manera que elles també sàpiguen que estàs més disponible i predisposat.
  • També fer una llista de les persones que estan més lluny però amb qui potser pots fer videotrucades o trucades. Planifica-les regularment. I, quan parleu, no t’oblidis de dir-los que són importants per a tu.
  • Pots escriure una carta d’agraïment a alguna d’aquestes persones pel que representa a la teva vida. I, si pots, llegeix-li i lliura-li en persona. Aquest exercici també cultiva la gratitud i el benestar.
  • Pots mirar quines activitats pots fer en el teu temps d’oci on ampliïs el teu cercle de connexions socials.
  • I obrir-te a parlar també amb desconeguts. Potser, en comptes de consultar Google Maps per trobar una adreça, pots preguntar a algun vianant, com es feia de tota la vida. O pots tenir una breu conversa amb la botiguera o el carter. O parlar amb algú a l’autobús o el metro. Encara que inicialment ens faci vergonya, aquestes interaccions també ens proporcionen benestar, a nosaltres i a la persona amb qui hem contactat, està demostrat. .
  • Quan estiguis amb altres persones, deixa el teu mòbil de banda i prioritza a la persona que tens al davant. Escolta i parla amb presència, interessa’t per la vida dels altres (sempre en pots aprendre) i, si pots, estigues obert a donar i ajudar. Estem fets per a la bondat i la generositat, i fent-ho és quan ens sentim millor.
  • Desfes-te de la por a la vulnerabilitat. Obre’t de debò, mostra’t sencer, perquè només quan ho fem ens sabem acceptats i estimats en la nostra totalitat. Veuràs com guanyes profunditat en les teves relacions.
  • I recorda que tots necessitem contacte físic per al benestar. Així és que abraça o deixa’t abraçar, acarona, agafa de la mà, sempre des del respecte mutu, però que aquest regal del caliu humà no es perdi per timidesa.
  • I, per últim, no se t’oblidi assaborir de debò aquests moments. Baixant el ritme, portant la teva atenció als sentits i el cos. Pots llegir més sobre com maximitzar la teva capacitat d’assaborir i apreciar en l’enllaç.

Desitjo que aquests suggeriments t’ajudin a millorar, aprofundir i ampliar les teves relacions socials i que això t’aporti molt de benestar…

“El nostre temps és massa preciós per no estimar.”

JACK KORNFIELD