passeig mindfulness de desconfinament a la cerca de la bellesa i l’alegria

Pràctica de Passeig Mindfulness per a generar un estat d’ànim optimista

Durant les sis primeres setmanes de confinament, hem trobat a faltar el sortir a l’aire lliure, a la natura, als carrers i places. I hem viscut estats d’ànim difícils davant la greu situació arran de la pandèmia. Mentrestant, la primavera s’ha anat desplegant amb tot el seu esplendor, aliena a les nostres cabòries i bons moments.

Ara que tornem a tenir via lliure per sortir, encara que només sigui una hora, podem fer una senzilla pràctica de Mindfulness. Un passeig a la cerca de la bellesa, que ens ajuda a fixar-nos en els fets i les emocions positives, millorant el nostre estat d’ànim.

Sabem que la nostra ment funciona habitualment escanejant en negatiu, posant més atenció a les coses que no van bé. Això ho fa per mirar de resoldre aquests problemes i garantir la nostra supervivència, però el resultat és un biaix pessimista i una sensació injustificada de malestar. Per a fer que la nostra ment sigui més objectiva i valori també les coses positives, podem cultivar l’exercici conscient d’apreciar-les. Això es pot fer amb les pràctiques de la gratitud o bé amb exercicis com aquest passeig amb atenció plena a la cerca de la bellesa que us proposem.

En una altra ocasió també pots provar la Pràctica del Passeig Conscient que us compartíem l’estiu passat. Per avui anem a cultivar l’apreciació de les coses belles i l’estat d’ànim positiu:

Passeig Mindfulness

Passeig amb Atenció Plena a la cerca de la bellesa

Busca l’oportunitat de passejar sola o sol, idealment en un entorn natural. En plena primavera, serà suficient si pots fer el passeig a l’aire lliure, encara que sigui pels carrers de la teva ciutat. Deixa el mòbil a casa o bé posa’l en mode avió, ben guardat a la motxilla.

Porta la teva atenció a la planta dels peus. A la sensació de contacte amb el terra, sent on recolzes el pes, separa els dits dins la sabata, nota’ls. Fes un parell de respiracions profundes sentint la postura, el pes i l’equilibri del teu cos.

Abans de començar a caminar pots prendre consciència de com, fa sis setmanes, donaves per suposat que podries sortir a passejar sempre que volguessis. Vius en un país en pau, segur, amb una natura generosa i assequible, i aquest és un fet que pots apreciar, perquè no a tot el món és així. Fes-te conscient del privilegi de ser on ets fent el que estàs fent i disposa’t a passejar amb l’objectiu de percebre el màxim nombre de coses agradables durant el passeig.

Quantes coses belles, tendres, inspiradores, alegres pots observar durant el passeig?

Potser les roselles tenyint de vermell els camps. El verd quasi fluorescent de les fulles noves dels arbres. Potser fa un bon dia i una temperatura agradable. O plou i pots valorar com de nutritiva és aquesta aigua per a la terra i la vegetació… Potser pots descobrir petits insectes laboriosos. O sents els ocells piulant amb melodies diverses. És possible que percebis alguna olor que porti l’aire, potser de les flors en explosió. Potser pots veure els fruiters brotant amb la promesa de delicioses fruites d’estiu. O els horts o camps en ple creixement. Potser pots observar les abelles pol·linitzant, fent possible tot el cicle que sustenta el nostre menjar. Els reflexes de l’aigua. O trobes algun gos gaudint també del seu passeig, encuriosit, seguint rastres invisibles per a nosaltres. O el mosaic de colors de la natura en plena primavera…

I si mires amunt? Quin color té el cel? Hi ha formes als núvols? Quant de temps feia que no cercaves formes als núvols? Potser se t’escapa un somriure mentre ho fas…

Mira a veure si pots trobar algun objecte que cridi la teva atenció. Una flor, una pedra, una petxina, una gla, un insecte… i mira’l amb tota la teva atenció durant uns minuts, com si no n’haguessis vist mai cap d’igual. Aprecia tots els seus detalls, la seva increïble bellesa…

Si és un objecte que pots endur-te a casa, com una pedra o una petxina, pots convertir-lo en la teva pedra de la consciència, perquè et recordi la presència i la bellesa cada vegada que la miris. O sinó pots fer-ne una foto que et recordi de tant en tant aquest estat de presència i apreciació.

I les persones? Pots veure alguna escena que et provoqui tendresa? Alguna persona gran gaudint de la sensació del sol a la pell. Una mare amb el seu nadó… Potser pots creuar la mirada amb algú i us regaleu un somriure… Potser descobreixes una parella agafada de la mà o et fa il·lusió tornar a sentir les veus de la mainada al carrer després del llarg silenci…

També pots connectar amb tu mateix passejant. Posa atenció al teu rostre, què hi sents? Potser l’escalfor dels rajos de sol sobre la pell? El contacte amb el vent? Inspira profundament i sent el teu cos ple de vida. Com se sent apreciar la bellesa al teu voltant?

Amb una mica de sort hauràs experimentat, amb el Passeig Mindfulness a la cerca de la bellesa, una millora en el teu estat d’ànim. I amb el temps, si agafes l’hàbit de cercar les coses boniques i positives en el dia a dia, et sentiràs millor. La teva ment serà més objectiva i tu més feliç. Feliç primavera i retorn a l’exterior…

“Els que contemplen la bellesa del món troben reserves de fortalesa que els acompanyaran durant tota la seva vida”

rachel l. carson