GESTIONAR L’ANSIETAT DE LA REENTRADA A L’OFICINA

Amb les eines del Mindfulness a l’Empresa

Som a les portes d’una semi-normalització de la vida, també la laboral, després de 15 mesos de pandèmia. Les empreses i organitzacions fan plans per a la reincorporació presencial de cara a setembre, de forma parcial o completa. I això genera sentiments contradictoris en moltes persones.

Per bé que, d’una banda, anhelem el retorn a una vida amb menys restriccions i més sociabilitat, d’altra banda la pandèmia ha causat un gran impacte emocional que no podem menystenir.

El COVID19 ha comportat un sentit d’amenaça a les nostres vides que ens ha tocat profundament. La recollida a casa i el teletreball han fet que associem les llars amb la seguretat i el confort. I sortir d’aquesta zona segura, amb la pandèmia encara vigent i moltes incerteses, és un repte que genera ansietat i malestar, emocions ambivalents i, molt possiblement, pèrdues de concentració i de rendiment a la feina.

Gestionar l’ansietat de la reentrada a l’oficina amb Mindfulness

Des del mindfulness ens obrim a l’experiència del moment present tal com és. Posant atenció també a les emocions desagradables o difícils de sentir. Perquè els estudis de les darreres dècades demostren que, quan intentem evitar una emoció, es dóna l’efecte contrari, d’amplificació. I és que les emocions estan aquí per transmetre’ns missatges importants per a la nostra adaptació a l’entorn. I, francament, l’ansietat és una resposta raonable a aquesta situació extraordinària de readaptació que se’ns demana. Quan escoltem les nostres emocions amb la informació que tenen per donar-nos (en aquest cas un “vigila”), afluixen i es dissolen més ràpidament.

Després de girar-nos cap a les emocions presents, les validem i busquem formes saludables de gestionar-les. Cercant una resposta positiva en comptes d’una reacció automàtica.

En aquest cas, el ventall de respostes possibles pot incloure: transformar la por en cautela, avançar a poc a poc, aprendre a gestionar els pensaments negatius i a afluixar les capes de tensió, buscar formes de relaxar-nos i de calmar la ment a demanda, saber reconèixer els aspectes positius de la tornada a l’oficina, tractar-nos amb amabilitat quan ens envaeixi l’ansietat, etc. Seguidament trobareu reflexions i pràctiques específiques destinades a gestionar l’ansietat.

Gestionar l'ansietat de la reentrada a l'oficina

Pràctiques per a gestionar l’ansietat de la reentrada a l’oficina:

 • En primer lloc pots assegurar-te de diferenciar la por de la prudència. És a dir, comprovar que en el teu entorn laboral se segueixen prenent les mesures sanitàries necessàries. Això et donarà major sensació de control i una visió més objectiva dels riscos reals que, segurament, relaxarà part de la tensió.
 • També pots mirar d’incorporar-te a un ritme que et faci bé, exposant-te gradualment a la situació, comprovant que és innòcua, i reforçant així la teva seguretat interna.
 • Mira d’aplicar l’escaneig positiu quan vagis al despatx: fixa’t en les coses que la reincorporació facilita, els beneficis de la presencialitat, de la socialització, etc. Fes un esforç per percebre els aspectes positius de la reentrada, perquè ja sabem que la nostra ment té un biaix negatiu per defecte i tendeix només a fixar-se en les coses negatives i els possibles perills. Anota cada dia tres coses que hagin anat bé a la feina gràcies a la presencialitat. D’aquesta manera posaràs també atenció als avantatges.
 • Decideix gestionar els pensaments difícils. Fes-los conscients. Escriu-los quan els detectis i, si no és el moment d’abordar-los, decideix no alimentar-los i deixa’ls anar. Posar-los per escrit et permetrà seure, quan realment tinguis temps i no sigui disfuncional, i comprovar la realitat del pensament, la seva proporcionalitat i quina és la millor resposta. I de passada estaràs aprenent a deixar anar els pensaments intrusius…
 • Reconeix també les emocions difícils: el neguit, el malestar, la por, l’ansietat, la preocupació. Observa-les al cos i dóna’ls un nom. Fent això estàs sortint de l’absorció en l’emoció. Ja que, activant la teva consciència, a més de l’emoció que ho omplia tot, ara hi ha l’observador. L’emoció ja no t’arrossega i aquest lloc d’observador et dóna una certa distància i un temps per decidir què és el millor que pots fer amb aquest sentir.
 • I és probable que el millor que puguis fer sigui tractar-te bé mentre estàs patint. És molt útil començar per relaxar-nos físicament, ja que el cos i la ment tenen una interacció profunda, i és molt difícil que la ment es pugui relaxar si el cos està tens. Pots fer esport (que crema el cortisol, l’hormona de llarg recorregut de l’estrès), ioga per desfer les capes de tensió corporal, demanar un massatge, fer-te una banyera, buscar el contacte amb les persones que estimes (l’oxitocina regula el nostre sistema de seguretat i benestar), el que et funcioni millor a tu…
 • També pots fer respiracions abdominals en compte enrere, del 50 al 0, portant tota la teva atenció a les sensacions de la inspiració i l’exhalació, al moviment del ventre. Mira de fer inspiracions llargues i plenes, en 4 o 5 temps, omplint bé els pulmons. I exhalar lentament també, en 4 o 5 temps. Això t’ajudarà a regular la ment i a recuperar la calma.
 • Potser pots recuperar els principis del Mindfulness de l’autocompassió: recordar que no estàs sol en això (la sensació d’aïllament amplifica el patiment), que moltes altres persones estan passant pel mateix i et poden entendre. Recordar que, com altres coses negatives que hem viscut, això també passarà. I tractar-te amb amabilitat mentre duri el patiment. Aquí pots trobar una pràctica d’afrontament compassiu i, en aquest vídeo d’instagram, hi trobaràs la pràctica guiada del gest compassiu, molt útil per a recuperar el benestar i l’equilibri.
 • Parla’n obertament. Amb els teus companys, el teu cap, amb els amics. Les paraules sanen. Les que posem nosaltres quan expressem el que sentim. L’escolta que rebem. Les que ens retornen i ens permeten veure que tots passem per aquí en un moment o altre. I de passada normalitzem la dimensió emocional a la feina, ens humanitzem.
 • Finalment, quan t’envaeixi una sensació intensa d’ansietat, porta’t al moment present, aquí i ara. I pregunta’t: “En aquest moment, ara mateix, aquí, està tot bé?” I, en el proper instant, si es torna a presentar, aborda-ho de la mateixa manera. Moment a moment. Pas a pas. Una vegada i una altra, tantes com calgui. Recorda que t’estàs adaptant a una situació extraordinària i que és normal sentir neguit i ansietat.
 • I estigues al teu cos sempre que puguis, a les sensacions corporals, a la planta dels teus peus quan caminis, als sentits, escolta els sons del teu voltant i fes-te present, no deixis que la ment anticipi escenaris catastròfics. El teu cos sempre viu en el moment present i, estar present en ell, atura la rumiació excessiva.

“Inspirant, sento les meves fortes emocions. Exhalant, somric. Em quedo en la respiració per no perdre’m.”

Thich Nath Hahn

Aquestes són algunes de les eines del Mindfulness per a gestionar l’ansietat de la reentrada a l’oficina a nivell individual. A nivell corporatiu, es poden fer Tallers i sessions de Mindfulness a l’Empresa per a transmetre aquestes i altres eines de gestió mental i emocional i també per a emfatitzar els aspectes positius del retorn a la presencialitat, del treball conjunt i enfortir la cohesió de grup. Pots consultar els Tallers de Mindfulness per a Empreses aquí.

I recorda també que cada divendres fem sessions online de mindfulness per cultivar aquests i altres recursos.