EMPRESES i BENESTAR, UN TÀNDEM IMPRESCINDIBLE

El benestar laboral i el Mindfulness

Si bé als Estats Units i en altres països ja fa anys que les empreses implementen programes de benestar laboral o wellbeing per als seus equips, a Catalunya i a Espanya ha estat el context de la pandèmia el que ha posat aquesta necessitat en primer pla.

Les dades són clares:

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) l’estrès a la feina és ja el segon problema de salut laboral. Així mateix, s’estima que l’estrès és la causa del 50% de les jornades laborals perdudes.

La mateixa OMS assegurava que el 2020 la depressió seria la segona causa d’incapacitat al món i que el 80% de les depressions estan relacionades amb l’estrès crònic.

Arran de la pandèmia, a més, un 92% dels empleats declara sentir ansietat i un 70% dificultats a l’hora de concentrar-se en la feina (Estudi Consultora Willis Towers, La Vanguardia 18/06/20) 

Per tant està clar que l’entorn laboral és en part causa i pateix els efectes de l’estrès laboral i vital. La bona notícia és que pot ser també part de la solució a aquesta problemàtica d’estrès i ansietat. I, per suposat, que l’empresa es beneficiarà de qualsevol mesura que promogui el benestar i l’equilibri dels seus treballadors.

Des de Forbes a El Economista o RRHHDigital, que ja parlen clarament de l’impacte que la felicitat té en el rendiment i la productivitat dels treballadors. I de com és imprescindible, per a una empresa amb visió a llarg termini, tenir cura d’aquestes variables per a millorar l’engagement. I és que, com explica Xavier Escales en el seu article, l’atenció a les persones i al seu benestar són fonamentals en el món professional post-pandèmia.

I com es pot cultivar aquest benestar a les empreses?

Empreses i benestar laboral, Mindfulness i més

En el wellbeing corporatiu, la prevenció és un dels aspectes fonamentals. Es tracta de crear espais i ambients de treball que propiciïn interaccions i dinàmiques saludables física, mental i emocionalment per als treballadors.

Això significa, per exemple:

 • Reduir les distraccions. Establint dies a l’empresa en que es minimitzin les comunicacions (emails, trucades, etc.) i les reunions, permetent temps de major concentració
 • Flexibilitzar els horaris laborals. Compatibilitzant el teletreball amb la presencialitat, donant autonomia de decisió als empleats i posant més èmfasi en els resultats que en les jornades
 • Crear espais de desconnexió, pausa i esbarjo al centre de treball. Com una taula de ping-pong, o un sofà al costat de la cafetera, lliure de smartphones, on s’hi propiciï la interacció social
 • Introduir menús saludables als menjadors i incentivar l’activitat física. Ja sigui amb instal·lacions esportives pròpies o bonificant les quotes dels gimnasos dels treballadors
 • I per suposat oferir programes de ioga i mindfulness als treballadors. Com fan les grans empreses internacionals (Google, Linkedin, Apple…) ara veurem per què. Ah! I si pot ser crear un espai on els treballadors puguin retirar-s’hi a moments per a practicar aquestes habilitats.

Mindfulness i Ioga a l’Empresa

La meva experiència com a instructora de mindfulness per a empreses i particulars m’ha ensenyat que és molt difícil assentar la ment si hi ha tensions físiques. I, personalment, la combinació de ioga i mindfulness em sembla un recurs perfecte per cultivar el benestar físic, mental i emocional dels equips de treball.

Aquestes sessions mixtes permeten desfer les capes de tensió física, afavorint que les persones entrin més fàcilment en els exercicis i pràctiques de relaxació, entrenament de l’atenció i meditacions per a recuperar l’equilibri i la calma en moments d’estrès i ansietat. Les pràctiques de mindfulness també cultiven la intel·ligència emocional i la comunicació empàtica, afavorint les relacions interpersonals dins la empresa i amb els clients. I generen ambients més relaxats i creatius.

Els beneficis del mindfulness a l’empresa es poden resumir en:

 • La millora dels processos d’atenció i concentració
 • Eines per a la gestió de l’estrès i l’ansietat
 • Un increment de la intel·ligència emocional i l’empatia, fonamentals per a les relacions humanes
 • Una millor comunicació entre l’equip i entre l’empresa i els clients
 • Treballadors amb una major sensació de benestar psicològic i físic
 • La prevenció de baixes laborals i de fugida de talent
 • Un entorn més relaxat, creatiu i innovador
 • La presa de decisions més eficaces

Tot plegat genera ambients de treball relaxats i saludables on les persones poden desplegar el seu potencial i sentir-se a gust i compromesos a llarg termini, millorant la seva productivitat i compromís amb l’empresa.

Més sobre Mindfulness i Ioga a l’Empresa aquí. I també, en aquests moments de transició, pots trobar recursos sobre com Gestionar l’Ansietat de la Reentrada a l’Oficina a l’article.

Molt bona entrada al nou cicle per a tots!!!